Dyniowa uczta na jesienne dni

Dyniowa uczta na jesienne dni

dyniowauczta

Składniki dla 3 osób
dynia makaronowa ok. 1- 1,5 kg
łyżka oliwy z oliwek
120 g kaszy jaglanej (ok. pół szklanki)
2 plastry sera mozzarella
1 cebula szalotka
500 g piersi z indyka
20 g natki pietruszki
sól (do smaku)
Mięso kroimy w kostkę, dodajemy łyżkę oliwy i wodę, tak aby mięso gotowało się, a nie smażyło. Gdy mięso stanie się miękkie, doprawiamy solą do smaku,
dodajemy cebulę i dusimy jeszcze około 15 minut. W między czasie  przygotowujemy kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu.
Kaszę dodajemy do mięsa, posypujemy pietruszką i zostawiamy pod przykryciem. Dynię myjemy, ścinamy wierzch na wysokości ok ¼. Z większej części wydrążamy nasiona  i lekko nacieramy solą. Mniejszą część obieramy i dorzucamy do mięsa. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Wszystkie składniki nakładamy do wnętrza dyni,  wkładamy ją do rękawa lub owijamy folią do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 50 minut. Następnie przecinamy rękaw lub otwieramy folię,  nakładamy na upieczony farsz 2 plasterki mozzarelli (można im nadać kształt kilku prostokątów)
i pieczemy jeszcze 10 minut. Tak przygotowane danie będzie na pewno wielką ucztą dla podniebienia.

Ważne!

Dynia jest szczególnie bogata w witaminę A, która świetnie wchłania się w obecności tłuszczu,  który zapewni nam oliwa z oliwek. Witamina A jest niezbędna między innymi w procesie widzenia,  wzmacnia układ odpornościowy, a także powoduje zdrowy wygląd włosów i paznokci oraz zwalcza wolne rodniki,  a więc przeciwdziała nowotworom.